Prednosti priprave rastlinskega “mleka” doma:
- Zmanjšamo količino odpadkov.
- Oreščke, žita lahko kupimo v trgovinah brez embalaže.
- Rastlinsko mleko si lahko pripravimo hitro in brez dodatkov.
- Ostanki rastlinskega mleka so odličen dodatek k peki.
Recept za mandljev napitek
- 100 g mandljev čez noč namočite v vodi.
- Naslednji dan mandlje skozi cedilo dobro sperite.
- Zavrite 700 -900 ml vode in jo ohladite (količina po okusu in gostoti).
- V mešalnik stresite mandlje in ohlajeno vodo.
- Vse skupaj dobro zmiksajte.
- Krpo namestite na steklenico oziroma pripravljeno mešanico precedite čez krpo.
- Krpo z mandlji dobro ožemite.
- Krpo pod vodo očistite in odložite, da se posuši.
- Precejene ostanke mandljev razporedite po pladnju in jih približno 2 uri sušite v pečici na 50 °C. Dehidrirane mandlje lahko uporabite pri pripravi peciva, kruha ali kuhi.
Mandljevo mleko je bogato z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom.
Recept za ovseni napitek
- 100 g ovsenih kosmičev prelijemo z vodo in pustimo v hladilniku čet noč.
- Naslednji dan ovsene kosmiče odcedimo in splaknemo pod tekočo vodo ter jih dobro odcedimo.
- Zavrite 700 -900 ml vode in jo ohladite (količina po okusu in gostoti).
- V mešalnik stresemo kosmiče in ohlajeno vodo.
- Lahko dodamo ščepec soli ali sladilo, če želimo slajše mleko.
- Vse skupaj dobro zmiksajte (nekaj minut).
- Krpo namestite na steklenico oziroma pripravljeno mešanico precedite čez krpo.
- Krpo z ostanki kosmičev dobro ožemite.
- Krpo pod vodo očistite in odložite, da se posuši.
- Za peko uporabite ostanke ovsenega mleka.