fbpx

Kako nakupovati izdelke, ki ne vsebujejo palmovega olja? Kot veste, se borimo proti palmovemu olju in tudi trgovina Za Planet, ne ponuja nobenega izdelka, ki bi vseboval za nas izredno sporno sestavino! Če ne veš o čem pišemo, si lahko podrobneje prebereš v tem članku KAJ JE PALMOVO OLJE.

Prvi korak je izredno pomemben, preden se odpravimo ponovno po nakupih. Doma dobro preišči živilske izdelke, ki jih redno kupuješ ali vsebujejo palmovo olje. Od leta 2014 decembra je Evropska unija uvedla nov zakon, kjer predpisi o označevanju zahtevajo, da na živilskih proizvodih jasno piše ali vsebuje izdelek palmovo olje. Tako da ga zelo hitro najdeš.

Koraki:
1. Hladilnik – masleni namazi, margarine, tortelini, nekatere paštete…
2. Zamrzovalnik – veliko palmovega olja se tudi uporabi pri zamrznjenih jedeh, kot so pomfri, štruklji, polpeti, zrezki, pica, zamrznjeno testo itd.
3. Predal, kjer imaš shranjene sladke in slane prigrizke – čokolade, ki vsebujejo polnila, bonboniere, bonboni, piškoti, čips, slane palčke, grisini, pokovka itd.
4. Shramba – izdelki za kuho, kot so kocke za jušno osnovo, jušne kroglice za juho, pripravljene jedi v konzervi…

To je odlični način k zmanjševanju ponovnega nakupa dotičnih izdelkov.

Slika: Nasadi palmovega olja

Velikokrat slišim stavek »palmovo olje je povsod« Pa ni čisto tako. Vedno več je izdelkov, ki ga ne vsebuje in tudi na voljo je veliko alternative. Nekateri proizvajalci že sami na sprednji strani embalaže izdelka ozaveščajo, da živilo ne vsebuje palmovo olje.

Pridelava palmovega olja vsakodnevno povzroča:

  • krčenje deževnih pragozdov v Indoneziji in Maleziji,
  • prispeva k izumiranju rastlinskih in živalskih vrst,
  • onesnažuje okolje, saj ogromni izpusti CO2 v ozračje prispevajo k globalnemu segrevanju, zaradi ogromnega sežiganja gozdov,
  • kršijo človekove pravice,
  • domorodci izgubljajo svoj dom.

Bodite pozorni tudi na kozmetiko in gospodinjska čistila! Če ne veš ali tvoji izdelki vsebujejo palmovo olje, malo razišči ali povprašaj proizvajalca!

V trgovini Za Planet. najdeš gospodinjske izdelke za čiščenje in pranje, ki so eko alternativa izdelkom, ki palmovo olje vsebujejo.

MI NISMO IN NE BOMO DEL TEGA! Kako se boste vi odločili, je seveda vaša osebna odločitev. A prosimo vas, naj vaše srce ne pogleda stran! Sodelujmo skupaj, pomagajmo si skupaj za lepšo prihodnost našega čudovitega Planeta in boljšo prihodnost nas in naših otrok.

 

Viri slik: Palm Oil Consumer Action, Borneo Rhino Alliance