fbpx

KAKO UPORABLJATI MENSTRULNO SKODELICO

Pred nakupom se pozanimamo, katera menstrualna skodelica (MS) je najprimernejša za nas. Najprej preberemo navodila, ki jih je priložil proizvajalec MS!

Temeljito si operemo roke z milom! Vadimo prepogibanje menstrualne skodelice – vstavljanje »na suho«.

Primerni čas “učenja” naj bi bil v obdobju brez menstruacije. V tem času je naša nožnica bolj navlažena, maternični vrat pa v drugem položaju, kot med menstruacijo.

Ostanemo sproščene in poskušamo NE-stiskati mišic materničnega dna. Pogosto se zgodi, da smo ob prvi uporabi MS malce “nervozne”. Posledično zakrčimo mišice materničnega dna (tiste, ki jih uporabljamo za Keglove vaje), kar vstavljanje samo poslabša. Prvo vstavljanje je vedno najbolj nerodno in neprijetno, a ne obupajte. Običajno traja več ciklov, da izpopolnimo mojstrstvo vstavljanja MS, a se neizpodbitno splača potrpeti!

 

Obstaja več možnih položajev vstavljanja. Postavite se v vam prijeten položaj. Menstrualno skodelico lahko vstavljate medtem ko:

  • sedite na stranišču ali bideju;
  • lahko poizkusite čepe ali stoje v kadi ali tušu;
  • morda z eno nogo naslonjeno na straniščno školjko ali kad;
  • naslonjene ob steno ali leže s skrčenimi nogami v razširjenem položaju.

Poiščite maternični vrat. Prst vstavite v nožnico, da začutite maternični vrat. Da ste ga zatipale, boste vedele takrat, ko boste občutile, kot bi se dotaknile nosu; je namreč kot nekakšen obročkast “krofek” z luknjico v sredini. Ta postopek je pomemben, da ugotovite, v kateri smeri vstaviti skodelico – torej v smeri proti materničnem vratu. V nasprotnem primeru lahko v skodelico zajamete del materničnega vratu in posledično vam bo skodelica skoraj zagotovo puščala.

Če materničnega vratu ne najdete, je razlog ta, da med ciklom zavzema različne pozicije, kar pomeni, da se je dvignil in ga zato ne zatipate. Če vam je ta postopek neprijeten, ga preprosto preskočite.

Vstavite skodelico. Skodelico najprej splaknemo z vodo, ki v tem primeru deluje kot lubrikant. Prepognite MS in jo držite z eno roko. Razprite sramne ustnice z drugo roko in približno pod kotom 45º vstavite MS v nožnico proti sramni kosti, tako da steblo gleda v smeri iz nje (NE vstavljajte skodelice naravnost navzgor!).

MS naj bi se v notranjosti odprla. Lahko jo še malce potiskamo gor in dol, jo malce zasukamo, da zasede idealen položaj. MS ne sme povzročati bolečin. MS bo potovala bolj v notranjost in nazaj, odvisno od cikla in telesa, a pecelj naj ne bi gledal iz nožnice (lahko ga odrežete).

Prepričajte se, da se je MS odprla. Morda ste slišale »pok«, ali čutile, da se je skodelica odprla. Mehkejše skodelice so po navadi bolj težavne pri odpiranju. Da se je MS resnično odprla, se prepričamo tako, da s s prstom potipamo okoli skodelice, ki naj bi bila vsaj približno okrogle oz. ovalne oblike (odvisno od vaše anatomije). Odprete jo lahko ročno, tudi z vrtenjem, lahko pritisnete del vaginalne stene, ali pa naredite par počepov ali poskokov. Vsaka ženska ima svoj recept. Uspešnost namestitve lahko preverite tako, da potegnete za pecelj. MS naj bi ostala na mestu.

 

KOLIKO ČASA SE LAHKO NOSI?

MS imate lahko v nožnici do šest ur. Strokovnjaki priporočajo (opomba spodaj), da menstrualne skodelice ne nosite več kot 6 ur naenkrat. Še bolje je, da jo zamenjate po štirih urah. Zato za spanje raje kot skodelico uporabite vložke. Potem jo izpraznite, prekuhate in ponovno vstavite. Ob prvi uporabi MS boste priča svojemu lastnemu eksperimentu, sčasoma pa se boste naučile, koliko časa preteče, preden vam MS začne spuščati. Predlagam, da (sprva) za dodatno zaščito poleg MS uporabljate še vložek (pralni, seveda ;).

Odstranite skodelico. Potisnite mišice nekako tako, kot bi rojevale. To počnite tako dolgo, da s prsti dosežete steblo MS. Potiskajte ga sem ter tja in navzdol, do točke, ko lahko primete tudi MS nad steblom. Z dvema prstoma jo stisnite, tako da MS spusti vakuum (lahko zaslišite značilen zvok). Ko jo potisnete navzdol, vse do roba nožnice, bodite zelo previdne, da ne razlijete vsebine vsepovprek. Če je odstranjevanje neprijetno in boleče, skodelico malce stisnite (kot npr. pri prepogibu v obliki črke C).Vsebino MS zlijte v stranišče ali lijak.

ČIŠČENJE

Skodelico nato sperite z vodo (na poti lahko uporabite ustvarjalnejšo metodo z vodo iz steklenice ali uporabite dezinfekcijski robček). Pokrijte jo z dlanjo, ko je v njej še nekaj vode in stisnite. Na ta način boste očistile še luknjice, ki izpolnijo svoj del posla s tem, da ustvarijo vakuum, ki skodelico v nožnici drži na mestu. Po vsaki uporabi na enostaven način MS dezinficirate z nekajminutnim prekuhavanjem v vodi, z uporabo dezinfekcijskih tablet, ali tako, da jo obrišete z razkužilnim robčkom.

Opomba 31.8.2020: Priporočila strokovnjakov, ki so v skladu z novimi znanstvenimi raziskavami* so sicer v nasprotju z nekaterimi navodili, ki jih boste našli na embalaži skodelic. Vendar lahko samo na tak način zagotovite primerno higieno in varno uporabo notranje menstrualne zaščite.

*Francoska agencija za javno zdravje: Ocena ženske menstrualne zaščite, 2019

Menstrualne skodelice lahko kupite v naši spletni trgovini.

Vir slik: Ladycup