fbpx

Pralne oreščke že več stoletij uporabljajo kot sredstvo za pranje perila in za čiščenje v gospodinjstvu. Znani so po svoji čistilni moči, ki jo še danes niso izgubili. Konkretno se lahko kosajo z sintetičnimi čistili, ki so nam in okolju škodljivi. Le možnost jim moraš dati, da se izkažejo. Pa še prihraniš denar!

Kaj veš da lahko iz njih narediš čistilo za čiščenje kopalnice, kuhinje in mnogo več.

IZDELAVA VEČNAMENSKEGA ČISTILNEGA KONCENTRATA

NAČIN KUHANJA

V posodo dodaj 50 g oreščkov. Zalij z 1,5 l vode in postavi na štedilnik.  Ko voda zavre, jo zmanjšaj in na mali temperaturi kuhaj približno pol ure. Pazi da počasi vre. Po končanem času odstavi in naj se tekočina lepo ohladi.

Ko je koncentrat ohlajen, ga precedi skozi cedilo. Oreščke pa kompostiraj ali odvrzi v bio zabojnik. Nasvet: uporabljene pralne oreščke lahko posuješ po vrtu, saj delujejo kot naravno gnojilo in preprečujejo vstop polžem.

Tako, pa imaš pripravljeno vsestransko naravno čistilo.

Napolni pralno sredstvo v stekleni kozarec ali steklenico. Koncentrat lahko hranimo 1 do 2 tedna. Če želiš shraniti dlje, ga lahko shraniš v hladilniku. Vendar ne pozabi označiti z nalepko, da se ne pomeša z drugimi pijačami. Za daljše shranjevanje koncentrat zamrzni v kockah in ga uporabi, ko je potrebno. Pri vsaki uporabi vedno pretresi.

Pralni oreščki so zelo nežni, 100% naravni in brez kemikalij, zaradi česar so idealni tudi za najbolj občutljivo kožo ali občutljive površine. So antibakterijski, antiglivični, antimikrobni in ekološka alternativa kemičnim čistilom.

ZA ČIŠČENJE KOPALNICE IN KUHINJE:

Kaj veš da lahko samo z enim večnamenskim čistilom očistiš celotno kopalnico in kuhinjo. Odlično odstrani vso umazanijo in vodni kamen.

Prazno steklenico z razpršilko napolni z 350 ml koncentrata iz pralnih oreščkov. Dodaj 150 ml belega kisa in malo citronske kisline za odstranjevanje vodnega kamna.  Lahko pa dodaš tudi 10 kapljic eteričnega olja po tvoji izbiri. Nasvet: uporabi eterična olja, ki delujejo antibakterijsko: čajevec, limona, evkaliptus. Pred uporabo, vedno pretresi.

ČISTILO ZA STEKLO:

V posodico ali steklenico z razpršilko dodaj 250 ml vode, 1 žlico alkoholnega kisa in 1 žlico koncentrata iz pralnih oreščkov. Z krpo se lepo očistijo okna.

Če jih še nisi preizkusil/a, je čas da jim daš možnost 🙂 naroči jih v naši spletni trgovini.