fbpx

Poletno znižanje izdelkov! Napolni svojo ekološko košarico in prihrani :) Akcija velja do 31.7. oz do razprodaje zalog. Opusti

MEDOVITE RASTLINE ZA ČEBELICE

Čebele in cvetoče rastline imajo skupno sodelovanje, kjer imata obe vrsti koristi. Cvetovi nudijo čebelam nektar in cvetni prah, ki jih čebelice zbirajo za prehrano svoje kolonije. Čebele pa pomagajo rastlinam z razmnoževanjem, saj širijo cvetni prah s cvetja na cvet v procesu imenovanem opraševanje. Brez opraševanja rastline ne morejo ustvariti semen.
V Sloveniji imamo okoli 1000 vrst rastlin, na katerih lahko čebele nabirajo nektar in cvetni prah.

ZAKAJ POSADITI MEDOVITE RASTLINE ZA ČEBELICE

Čebele opravljajo približno 80% opraševanja po vsem svetu. Res so pridne delavke 😊 A kaj ko so ogrožene zaradi nas in zaradi naših dejanj. Čebele so ogrožene zaradi različnih dejavnikov kot so pesticidi, suša, uničevanje habitatov, krčenje gozdov, neekološki način kmetovanja, onesnaževanje zraka, globalno segrevanje in še bi lahko naštevali. S sajenjem medovitih rastlin pomagamo čebelam, da bodo dobile več hrane, ki je pomemben za njihov obstoj in opravljale svoje prečudovito poslanstvo opraševanja rastlin.

KATERE OKRASNE MEDOVITE RASTLINE LAHKO POSADIŠ

Polepšaj svoj dom z prečudovitimi medovitimi rastlinami, ki bodo krasile tvoj dom, ohranjale dragocene čebele in naravo.

Na vrtu
Medeče trajnice: jesenska astra, ameriški slamnik, lilija, nageljček, rman, šmarnica, ivanjščica, zvončnica, jesenska anemona, krvomočnica, jeglič, potonika, jetičnik, maslenica, kamnokreč, plamenka, hermelika, grenik, skalni grobeljnik, homulica, netresk, rudbekija, plahtica, ostrožnik, orlica.

Začimbe
Melisa, timijan, meta katerekoli vrste, bazilika, origano, žajbelj, hermelika, pelin.

Grmičevje
Hibiskus, dišeča vrtnica, vse vrste vrb oziroma mačic, ribez in kosmulja, lešnik, liguster, vse vrste drenov in kovačnikov.

Drevesa
Pravi in divji kostanj, tulipanovec, cigarovec, divja češnja, japonska sofora, amorfa, evodija, gledičij, sadno drevje.

 

NJIVA PRIJAZNA ČEBELAM

Sejemo jih zlasti poleti, ko je precej njiv praznih. Veliko rastlin je na izbiro, ki zagotavljajo pašo čebelam in hkrati izboljšujejo rodovitnost tal.

Nekaj rastlin, ki jih lahko posadimo na njivo: sončnica, ajda, mak, oljna ogrščica, buče ( dajejo veliko cvetnega prahu jeseni) in vse vrste detelj.

Dodaj odgovor