Pranje pralnih vložkov ni nobena znanost, uporabi, operi in ponovno uporabi.

Izberi katera metoda bi tebi najbolje ustrezala? 🙂

1.NAJENOSTAVNEJŠA METODA

Vložke operemo v pralnem stroju z ostalim perilom, brez predhodnega namakanja in drgnjenja.

2.”MOKRA” METODA / NAMAKANJE

V vedro natočimo hladno vodo, v kateri namočimo uporabljene vložke, tako da umazano stran obrnemo navzdol. Za namakanje vedno uporabimo hladno vodo! Kri je beljakovinski madež, ki se bo ob stiku s toplo ali vročo vodo še bolj zažrl v tkanino. Tega pa seveda nočemo.

Uporabljene vložke lahko pred namakanjem spiramo pod hladno tekočo vodo, dokler voda ni čista, ni pa nujno. Sicer ni večje bojazni, da se vložki po namakanju ne bi dobro oprali, a lahko za uspešnejši boj proti umazaniji v vodo vsujemo različne naravne odstranjevalce madežev. Hladno vodo zamenjamo vsak dan oz. ko postane umazana, motna ali ima neprijeten vonj. Vložki se lahko namakajo dokler se ne odločimo, da jih bomo oprali (po nekaj urah, dneh, ali po koncu ciklusa).

Naj omenim postopek razkuževanja (npr. z alkoholnim kisom), je še posebej pomembno pri glivičnih okužbah nožnice. V boju proti klicami pomaga tudi sušenje vložkov na soncu.

PRANJE → Vložke operemo z ostalim perilom pri 95 °C, da prekuhamo vse nečistoče. Vodo, v kateri so se namakali, seveda predhodno odlijemo v odtok. Tudi vložke temnejših barv, tako kot svetlejše vložke, lahko peremo z belim perilom, pralnimi plenicami ipd.

Pranje izvrstno odstrani madeže in mikrobe, tako da je bojazen, da bi umazani vložki kontaminirali ostala oblačila, odveč. Če ste še kar zaskrbljeni, dodajte alkoholni kis (do 1 dl) v prekat za mehčalec, saj bo ob zadnjem izpiranju naravno in varno razkužilo (oz. kis dodamo v lavor, lijak ipd., če peremo ročno).

V kolikor so vam trdovratni madeži na vložkih napovedali vojno, udarite nazaj z različnimi odstranjevalci madežev.

3.”SUHA” METODA

Uporabljene vložke spiramo pod hladno vodo toliko časa, da postane čista. Pomagamo si lahko tudi z odstranjevalci madežev, če nam madeži menstruacije delajo večje probleme.

Splaknjene vložke odlagamo v vedro ali nepremočljivo vrečko in jih po nekaj dneh (po koncu ciklusa ali ko se nabere dovolj perila) operemo.

SUŠENJE → sušenje v sušilnem stroju ni potrebno (je res, da vložki iz njega pridejo mehkejši, ampak imajo posledično krajšo življenjsko dobo). Lepo jih obesimo s klinčki na vrvi za sušenje, da preprečimo gubanje in se bodo tako bolje usedli na naše spodnjice.

LIKANJE → ni potrebe. Vložke iz naravnih materialov lahko zlikamo, a pazimo, da jih ne likamo po pritiskačih in spodnji nepremočljivi plasti. Vložke prelikamo z visoko temperaturo likalnika v primeru težav z glivicami in vnetji.