fbpx

Dojenčkova koža je zelo nežna in občutljiva, zato so za stik z njo najprimernejši seveda naravni materiali, saj so nežni in prijazni do kože dojenčka.

KAKO VPLIVA NA ZDRAVJE OTROKA PLENICA ZA ENKRATNO UPORABO

Ste se kdaj vprašali, zakaj so plenice za enkratno uporabo tako zelo vpojne, čeprav so tanke? Kako to, da je plenica suha tudi potem, ko se otrok polula?
Skrivnost tiči v natrijevem poliakrilatu, ki vsrka tekočino in jo pretvori v gel. Ob menjanju plenice za enkratno uporabo včasih na otrokovi koži lahko opazimo prozorno bele drobce želiranega natrijevega poliakrilata, zaidejo pa celo v otrokov urinarni trakt in so lahko eden izmed razlogov za plenični izpuščaj in uroinfekt.

Kaj pa druge kemikalije v plenicah za enkratno uporabo?
Poleg drugih dvomljivih sestavin v plenicah za enkratno uporabo je zelo sporna prisotnost dioksina. Ta nastaja kot stranski produkt beljenja plenic s klorom. V njih je sicer prisoten le v sledeh, a številni starši in strokovnjaki dvomijo o popolni varnosti za otrokovo zdravje. Dioksin je namreč na seznamu najbolj rakotvorih snovi.

Umetno odišavljene pleničke (prisotnost ftalatov) še dodatno povečajo tveganje za hormonske težave – ne le v otroški, temveč posledično tudi v odrasli dobi.

Ocena tveganja varnosti za plenice za enkratno uporabo
Francoska agencija za javno zdravje (Anses) je januarja 2019 objavila obsežno poročilo, ki je prva uradna ocena tveganja varnosti za plenice za enkratno uporabo na svetu. V povzetku tega poročila so navedene najočitnejše kršitve, torej kemikalije, ki zagotovo pridejo v stik z otrokovo kožo, ker so topne v urinu. Strokovno mnenje je, da je v okoliščinah normalne uporabe plenic za enkratno uporabo dokazano preseganje dovoljenega praga za številne kemikalije.

V samem poročilu, na več kot 200 straneh, so med drugim preverjali in našli tudi prisotnost pesticidov, težkih kovin, formaldehid.

Med pesticidi je celo večina takšnih, ki so v Franciji in EU že dolgo prepovedani (lindan, heksaklorobenzen ipd.) in pa še vedno dovoljeni, zloglasni glifosat. Kontaminirane osnovne surovine (pesticidi) so potrdili tudi pri plenicah za enkratno uporabo z “eko” oznako.

V poročilu se najpogosteje omenja, da so bile prav v vseh testiranih plenicah najdene vsaj nekatere izmed nezaželenih kemikalij. Testirali so jih precej, našli pa so jih še več kot so iskali (nano delci) in v kolikor bi iskali še kaj drugega, navajajo, bi to verjetno tudi našli.

Proizvajalci testiranih plenic v postopkih raziskav NISO ŽELELI sodelovati in je zato ostalo precej odprtih vprašanj – na primer: glede uporabljenih lepil, snovi uporabljenih pri proizvodnih procesih ipd. Problem kemije je pač ta, da najdejo ali ne najdejo samo tisto, kar iščejo, če pa je prisotno še kaj, se lahko odkrije bodisi slučajno bodisi nikoli. To je tudi eden izmed razlogov skrivanja postopkov izdelave.

KAKO VPLIVA NA ZDRAVJE OTROKA PRALNA PLENIČKA

Pralne pleničke v naši trgovini so izdelane iz naravnih materialov in so zato še posebej nežne in prijazne do kože dojenčka.

Vsi materiali, vključno s prekrivnimi hlačkami, so izdelani iz zračnih materialov, zato omogočajo udobne temperature pod pleničko. S kroženjem zraka se v pleničnem predelu uravnava temperatura, kar ima vpliv na temperaturo v modih fantkov in na zaviranje rasti glivic pri punčkah (glivice lahko povzročijo vnetje urinarnega trakta in plenični izpuščaj).

Te skrbi mokra ritka?
Čeprav v pralnih plenicah, ki so v naši spletni trgovini otrokova ritka ni ves čas suha, izkušnje kažejo, da v večini primerov niti mazanje ritke s kremo ni potrebno, saj otroci nimajo težav z vnetji in izpuščaji. Starši otrok z zelo občutljivo kožo (npr. alergije) poročajo, da njihovi otroci namreč neprimerno bolje prenašajo plenice iz blaga kot plenice za enkratno uporabo.

Poleg tega imajo pleničke, ki “ne lažejo” 🙂 še eno pozitivno lastnost – otrok veliko hitreje zazna spremembo stanja v plenički po tem, ko je opravil potrebo, zato so otroci, ki so poviti v pralne pleničke, prej suhi.

Kaj pa kolki in pleničke?

Oblika plenice in način povijanja omogočata ustrezen razvoj kolkov. O tem, ali je potrebno dodatno široko povijanje novorojenčka, se posvetujte s patronažno sestro ali pediatrom!

Poglej si izbrane čudovite komplete za zdrave ritke in čisto okolje – PRALNE PLENIČKE.