fbpx

Dojenčkova koža je zelo nežna in občutljiva, zato so za stik z njo najprimernejši seveda naravni materiali, saj so nežni in prijazni do kože dojenčka.

KAKO VPLIVA NA ZDRAVJE OTROKA PLENICA ZA ENKRATNO UPORABO

Ste se kdaj vprašali, zakaj so plenice za enkratno uporabo tako zelo vpojne, čeprav so tanke? Kako to, da je plenica suha tudi potem, ko se otrok polula?
Skrivnost tiči v natrijevem poliakrilatu, ki vsrka tekočino in jo pretvori v gel. Ob menjanju plenice za enkratno uporabo včasih na otrokovi koži lahko opazimo prozorno bele drobce želiranega natrijevega poliakrilata, zaidejo pa celo v otrokov urinarni trakt in so lahko eden izmed razlogov za plenični izpuščaj in uroinfekt.

Kaj pa druge kemikalije v plenicah za enkratno uporabo?
Poleg drugih dvomljivih sestavin v plenicah za enkratno uporabo je zelo sporna prisotnost dioksina. Ta nastaja kot stranski produkt beljenja plenic s klorom. V njih je sicer prisoten le v sledeh, a številni starši in strokovnjaki dvomijo o popolni varnosti za otrokovo zdravje. Dioksin je namreč na seznamu najbolj rakotvorih snovi.

Umetno odišavljene pleničke (prisotnost ftalatov) še dodatno povečajo tveganje za hormonske težave – ne le v otroški, temveč posledično tudi v odrasli dobi.

Med pesticidi je celo večina takšnih, ki so v Franciji in EU že dolgo prepovedani (lindan, heksaklorobenzen ipd.) in pa še vedno dovoljeni, zloglasni glifosat. Kontaminirane osnovne surovine (pesticidi) so potrdili tudi pri plenicah za enkratno uporabo z “eko” oznako.

Številni starši se zavedamo, da naša odločitev med pralnimi plenicami ali plenicami za enkratno uporabo bistveno vpliva na okolje.

Če je otrok vso dobo povijanja povit v plenice za enkratno uporabo, to pomeni:

  • 5000 do 6000 plenic na otroka oziroma slabi dve toni težak kup smeti, razgradljiv v 500 letih.

Če si že mamica, potem se boš strinjala z mano, da so ti podatki resnični.

Proizvodnja plenic za enkratno uporabo glede izdelave veliko povedo podatki Združenja RNA iz Velike Britanije:

  • proizvodnja plenic za enkratno uporabo terja 3,5-krat več energije,
  • 8,3-krat več neobnovljivih virov,
  • 90-krat več obnovljivih virov kot proizvodnja pralnih plenic,
  • pri izdelavi plenic za enkratno uporabo se ustvarja 60-krat več odpadkov,
  • 2,3-krat več odpadne vode kot pri proizvodnji bombažnih plenic.

Okolja ne onesnažujejo samo kupi uporabljenih plenic za enkratno uporabo, zelo ga onesnažujeta tudi njihova izdelava in prevoz, na kar navadno niti ne pomislimo.

Pri plenicah za enkratno uporabo je sporno tudi odlaganje blata na odprta smetišča, saj prinaša nevarnost za podtalnico in širjenje bolezni z mrčesom. Praviloma naj bi se kakec iz plenice za enkratno uporabo, preden jo odvržemo, očistilo v stranišče. A kdo to počne?

Kolikšno onesnaževanje prinaša pranje plenic?
Pri enkratnem pranju v pralnem stroju porabimo približno 60 litrov vode, kar je enaka količina kot pri štirikratnem praznjenju WC-kotlička.
Odpadkov pri uporabi pralnih plenic praktično ni. Blato se očisti v straniščno školjko – tja, kamor spada.

Pralne plenice bistveno manj obremenjujejo okolje. V naši trgovinici so izbrani čudoviti kompleti za zdrave ritke in čisto okolje – PRALNE PLENIČKE.

KAKO VPLIVA NA ZDRAVJE OTROKA PRALNA PLENIČKA

Pralne pleničke v naši trgovini so izdelane iz naravnih materialov in so zato še posebej nežne in prijazne do kože dojenčka.

Vsi materiali, vključno s prekrivnimi hlačkami, so izdelani iz zračnih materialov, zato omogočajo udobne temperature pod pleničko. S kroženjem zraka se v pleničnem predelu uravnava temperatura, kar ima vpliv na temperaturo v modih fantkov in na zaviranje rasti glivic pri punčkah (glivice lahko povzročijo vnetje urinarnega trakta in plenični izpuščaj).

Te skrbi mokra ritka?
Čeprav v pralnih plenicah, ki so v naši spletni trgovini otrokova ritka ni ves čas suha, izkušnje kažejo, da v večini primerov niti mazanje ritke s kremo ni potrebno, saj otroci nimajo težav z vnetji in izpuščaji. Starši otrok z zelo občutljivo kožo (npr. alergije) poročajo, da njihovi otroci namreč neprimerno bolje prenašajo plenice iz blaga kot plenice za enkratno uporabo.

Poleg tega imajo pleničke, ki “ne lažejo” 🙂 še eno pozitivno lastnost – otrok veliko hitreje zazna spremembo stanja v plenički po tem, ko je opravil potrebo, zato so otroci, ki so poviti v pralne pleničke, prej suhi.

Kaj pa kolki in pleničke?

Oblika plenice in način povijanja omogočata ustrezen razvoj kolkov. O tem, ali je potrebno dodatno široko povijanje novorojenčka, se posvetujte s patronažno sestro ali pediatrom!

Poglej si izbrane čudovite komplete za zdrave ritke in čisto okolje – PRALNE PLENIČKE.