fbpx

SVEŽA IN LOKALNO PRIDELANA HRANA

Hrana, ki ni pripotovala pol Zemlje, da je prišla do nas. Takšna hrana vsebuje konzervanse, ki so potrebni za skladiščenje, da ostane dlje časa »sveža«. Sadje in zelenjava so obrana par dni prej, medtem ko lokalna domača zelenjava in sadje so obrana sveže. Lokalna hrana naredi krajšo pot do potrošnika, ima višjo hranilno vrednost in vsebuje manj aditivov (konzervansov, barvil) in pesticidov.

EKOLOŠKO PRIDELANA HRANA – EKOLOŠKE KMETIJE

Posegajmo po ekoloških živilih. Znak EKOLOŠKO zagotavlja kupcu, da

  • proizvodnja spoštuje naravo,
  • da so živila pridelana na trajnosten način,
  • da je pridelava visoko kakovostne hrane z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov,
  • pridelovalce najmanj enkrat na leto nadzorujejo nadzorni organi,
  • se pri proizvodnji udeležene živali prosto pasejo na svežem zraku in se z njimi postopa po naprednih smernicah ravnanja z živino in
  • prepovedana je uporaba lahko topnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov in proizvodov, pridobljenih iz teh organizmov, ter različnih regulatorjev rasti.

PODPIRAMO LOKALNE KMETIJE IN PRIDELOVALCE

Ko nakupujemo sezonske in lokalne pridelke, naredimo veliko dobrega, saj podpremo lokalne kmete in s tem zvišamo tudi stopnjo samooskrbe. S tem ko podpiramo lokalna živila, prispevamo tudi k utrjevanju domače proizvodnje in ohranjanju delovnih mest v našem okolju.

VARUJEMO OKOLJE

Z uživanjem domačih slovenskih živil poskrbimo za svoje zdravje in pomagamo pri zmanjševanju ogljičnega odtisa v okolju. Krajše transportne poti in manjša uporaba embalaže prispeva k varovanju okolja. Prevažanje hrane na našem planetu pusti resne posledice, saj se poveča ogljični odtis, poraba fosilnih goriv, izpust toplogrednih plinov itd. Živila iz daljnih krajev so večinoma pripeljana z letali ali večjimi ladjami, kar vsekakor ni okolju prijazno, saj imajo taka prevozna sredstva ogromen izpust toplogrednih plinov.

POSKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE

Prednosti uživanja lokalne in sezonske hrane je v njeni sveži in okusu. Poleg tega vsebuje več hranilnih snovi, kot živila, ki so vzgojena pod umetno osvetlitvijo ter pod vplivom različnih kemikalij.

SPOZNAMO OSEBNO PRIDELOVALCA

Kaj ni dobro, da vemo, kdo je za nas posadil in vzgajal zelenjavo, sadje in pridelal ostala živila.

NAKUPUJEMO ŽIVILA BREZ EMBALAŽE – OBISK TRŽNICE ALI KMETIJE

Bombažne vrečke za živila so odlične za nakupovanje sadja in zelenjave. Za žita, zelje, repo, gozdne sadeže in ostala živila pa lahko uporabimo tudi svoje posodice ali steklenice za shranjevanje.