fbpx

Kristalna soda je na izmed najbolj priljubljenih vsestranskih naravnih čistil za čiščenje in pranje. Kristalna soda je natrijev karbonat. Preprost izdelek z eno sestavino. V naši trgovini je biorazgradljiva in ne vsebuje nobenih dodatkov oziroma škodljivih kemikalij, kot so fosfati, belila, encimi, petrokemikalije in izdelek ni testiran na živalih.

Kristalna soda ima ogromno načinov uporabe, vključno z mehčanjem vode, raztapljanjem maščob, odstranjevanjem madežev iz perila ter se uporablja kot čistilo v kuhinji in kopalnici.

Izbrali smo nekaj najljubših načinov uporabe:

1. Pranje perila
Namenjena kot dodatek pri pranju perila. Učinkovita naravna alternativa pri odstranjevanju madežev in neprijetnih vonjav na oblačilih. Kristalna soda mehča vodo v pralnem stroju, zato potrebuješ manj detergenta in poveča učinkovitost pralnega sredstva. Podaljša življenjsko dobo pralnega stroja, saj preprečuje nastajanje vodnega kamna.
Dodaj 1- 2 žlici kristalne sode pri vsakem pranju v prekat za pralno sredstvo.

2. Čiščenje pralnega stroja
Kristala soda pomaga odstraniti vodni kamen, bakterije, kopičenje ostankov detergenta in odstranjujejo neprijeten vonj v pralnem stroju. Zaženi prazen pralni stroj na visoki temperaturi 95ᵒC in dodaj v boben pralnega stoja eno skodelico kristalne sode.

3. Odstranjevanje madežev iz oblačil
Predhodno namakanje oblačil – v vedro z toplo vodo dodaj skodelico kristalne sode in namakaj oblačila približno 1 uro. Operi normalno v pralnem stroju.

4. Čistilo za kopalnico
Naredi si naravno čistilo za čiščenje kopalnice.
Sestavine:
– 1 žlica kristalne sode,
– 1 žlica alkoholnega kisa,
– 1 žlica tekočega ekološkega mila,
– 500 ml vroče vode

Pri mešanju sestavin, se mora kristalna soda popolnoma raztopiti.

5. Čiščenje stranišča
Razmerje raztopine: dva dela kristale sode na dva dela vroče vode. Nato dolij raztopino v straniščno školjko in pusti 15 – 30 minut, preden jo dobro očistiš s straniščno ščetko.

6. Zamašeni odtoki, neprijetne vonjave in čiščenje odtokov
Recept:
– 2-3 žlici kristalne sode
– 1 liter vroče vode

Kristalno sodo za čiščenje v kuhinji ali kopalnici, se vedno priporoča z vročo vodo, saj se lepo stopi in bolje učinkuje. Primerna za čiščenje cevi v kuhinji in kopalnici. Pripravljeno mešanico vlij v odtok in pusti stati eno uro. Po eni uri temeljito izperi cevi.

7. Čiščenje hladilnikov / zamrzovalnikov
Razredči 1 žlico kristalne sode in 1 žlico alkoholnega kisa z toplo vodo.

8. Mastne površine – kuhinjsko čistilo
Mastna kuhinjska napa? Mastne ploščice? Razmerje: En del kristale sode raztopi v tri dele tople vode. Mast očisti s krpo.

9. Čistilo za pomivalni stroj
V prekat za pralno sredstvo pomivalnega stroja dodaj kristalno sodo in izberi program z najvišjo temperaturo. Pomivalni stroj mora biti prazen v času čiščenja.

10 . Čiščenje loncev, ponve in pekačev
Odlično očisti zažgane madeže na posodi. Dodaj četrtino skodelice sode in napolni dno posode z vrelo vodo. Pusti, da se čez noč namaka in očisti kot običajno.

Opozorilo: Kristalna soda ni primerna za aluminij ali železo. Pri čiščenju z močno koncentracijo kristalne sode uporabi rokavice, saj lahko draži kožo.