fbpx

Epsom sol

Verjetno vsi veste za blagodejne učinke, ki jim ima kopel z dodatkom Epsom soli oziroma magnezijevega sulfata. Ker gre za sol, bogato z magnezijem, so lahko tovrstne kopeli še posebej učinkovite pri sproščanju napetih mišic oziroma kot pomoč pri odpravi mišičnih krčev. Taka kopel je zelo pomirjujoča in kot nalašč za blaženje tesnobnih občutkov, seveda pa ima tudi izjemno pozitiven vpliv na kožo. Epsom sol pa seveda nima samo blagodejnih vplivov na ljudi ampak se jo priporoča tudi za rastline.

Magnezij in žveplo sta minerala v ki sta zelo pomembna tudi za rastline. Tako kot ljudje tudi rastline nujno potrebujejo  magnezij, saj je prav magnezijev ion v središču molekule klorofila, torej barvila, ki je nujno za proces fotosinteze. Rastline pa obenem potrebujejo tudi žveplo – drugo ključno sestavino Epsom soli. Žveplo je med drugim potrebno za tvorbo pomembnih encimov in beljakovin. Uporaba Epsom soli za rastline se zdi tako na prvi pogled zelo smiselna, vendar pa je nujna previdnost. Upoštevati morate namreč, da magnezij in žveplo nista edini snovi, potrebni za rastline. Za optimalno rast je nujno ustrezno razmerje med posameznimi hranilnimi snovmi.

Pomanjkanje magnezija se lahko kaže v obliki bledenja oziroma rumenenja listov. Če torej sumite, da vašim rastlinam primanjkuje magnezija, je lahko Epsom sol dobro »naravno gnojilo«. Uporabite jo tako, da jo  najprej zmešate s toplo vodo (za 4 litre vode praviloma zadostuje 1 žlica Epsom soli). Mešanico nato dobro pretresite oziroma premešajte in jo uporabite za zalivanje rastlin, če želite, pa jo lahko popršite tudi neposredno po listih, kar bo omogočilo zelo hitro absorpcijo magnezija. Postopek oziroma »gnojenje« z Epsom soljo ponovite vsakih nekaj mesecev. Pri tem bodite pozorni tudi na morebitne znake presežka magnezija v prsti. Če opazite, da so listi nenavadno temne barve, ali če je rastlina nehala rasti, je lahko to znak, da je magnezija v prsti preveč. V tem primeru se odsvetuje nadaljnja uporaba Epsom soli.