V prvem blogu spomladansko nabiranje zdravilnih zelišč za čaj  je predstavljenih nekaj spomladanskih zelišč za pripravo domačega čaja. Tukaj pa je podrobno opisano nabiranje, sušenje in shranjevanje zelišč.

NABIRANJE ZELIŠČ
Preden se opraviš nabirati zelišča za čaj, se predhodno dobro pozanimaj o vsakem zelišču, ki ga želiš nabrati. Preberi literaturo in podrobno preglej slike rastline. Izjemno pomembno je, da veš katero rastlino nabiraš in za kaj vse jo lahko uporabiš.

Nekaj ključnih napotkov:
– Najboljši čas za nabiranje zdravilnih zelišč je dopoldne
– Po dežju počakaj vsaj nekaj dni, saj mora biti rastlina za nabiranje suha, ne mokra
– Ne nabiraj zelišč ob cestah in na onesnaženih poteh
– Ne nabiraj zelišč tik ob gozdni potki, saj hišni ljubljenčki radi tam opravijo kakšno potrebo
– Nabiraj le del rastline, ki ga potrebuješ
– Pazi, da ne nabiraš zelišča, ki so zaščitena

 

SUŠENJE ZELIŠČ
Po lepem sprehodu v naravo, sledi sušenje zelišč. Večina zelišč se posuši, nekatere pa lahko uživaš tudi sveže.

Nekaj ključnih napotkov sušenja rastlin:
– Zelišča se najbolje sušijo v toplih, senčnih mestih
– Sušenje na odprtem, zračnem mestu
– Ni priporočljivo sušiti na soncu, saj izgubijo zdravilni učinek
– Za vsako zelišče bo čas sušenja drugačen, zato redno preverjaj postopek sušenja
– Vsako zelišče sušimo posebej
– Nabranih cvetov in listov ne operemo, saj tako zgubijo okus in se hitreje pokvarijo
– Cvetove je potrebno hitro osušiti, da ne spremenijo barve in da ohranijo aktivne snovi

Poznamo več vrst sušenja. Tukaj so predstavljeni 3 najpogostejši načini:

1. Šopek
Zelišča spni z vrvico iz lana ali konoplje, ki je ovita okrog stebel. Nato jih obesi z cvetovi navzdol na vrvico in med njimi pusti dovolj prostora, da bo zrak krožil.

2. Sušilec za sadje in zelenjavo
Takšen način sušenja je hiter in preprost. Temperatura sušilca ne sme preseči 36 °C, saj to ni naraven način sušenja in cvetovi ter listi lahko hitro izgubijo svoje zdravilne učinke.

3. Kartonska embalaža
Odličen način sušenja. Kartonske embalaže naj bodo podolgovate, takšne, kjer recimo shranjujejo krofe. Na embalažo položiš kuhinjsko krpo in zelišča pravilno razporediš za sušenje.

 

PREBIRANJE POSUŠENIH ZELIŠČ
Ko se zelišča posušijo sledi pregledovanje, sortiranje in prebiranje cvetov, listov in delce stebel. Nezaželene dele odstrani. Vsaka zdravilna rastlina ima svoj zdravilni del, zato je pomembno, da se predhodno pozanimaš, katere dele lahko uporabiš pri pripravi čaja.

 

SHRANJEVANJE ZELIŠČ

Nekaj ključnih napotkov shranjevanja rastlin:

– Zelišča shranjuj v suhem, zračnem in temnem prostoru na sobni temperaturi
– Shranjevanje v papirnatih vrečkah
– Shranjevanje v platnenih vrečkah
– Manjše količine za sprotno uporabo lahko shraniš tudi v steklene posode
– Napiši imena zelišč
– Redno preverjaj zelišča (sprememba barve, vonja)