fbpx

Redno čiščenje pralnega stroja vpliva na življenjsko dobo stroja in na kvaliteto pranja perila.
Priporoča se mesečno čiščenje pralnega stroja. Vsa čistilna sredstva in mehčalci ustvarjajo obloge na bobnu pralnega stroja in v dozirnem predalu. Sčasoma se lahko iz pralnega stroja začne širiti neprijeten vonj, ki pa se prenese tudi na oblačila.

Postopek čiščenja:

1. Čiščenje gume
V notranjosti gume se rado naberejo razni delci od pranja perila. Z vlažno krpo odstrani vse delce.

2. Dozirna posoda
V dozirni posodi se nabere ogromno plesni, glivic in bakterij. Odstrani snemljivi del, namoči ga v vodo s sodo in kisom ter temeljito zdrgni s krtačko. Da odstraniš usedline in morebitno plesen, z krtačko zdrgni tudi mesta v samem dozirnem predalu.

3. Čiščenje filtra
Redno čiščenje filtra je izjemno pomembno. Če se filter zamaši, voda v pralni stroj ne bo dotekala pravilno in pranje bo zaradi tega manj učinkovito.

4. Čiščenje stroja
Kombinacija naravnega čiščenja: soda ( bikarbona ali kristalna) in alkoholni kis.

V predalček za mehčalec vlij alkoholni kis. V boben pralnega stroja pa stresi nekaj sode. Pralni stroj zaženi prazen na najvišji temperaturi. S tem postopkom se bo pralni stroj očistil ostankov umazanije, ostankov čistilnih sredstev, neprijetnih vonjav, plesni in bakterij. Pri čiščenju stroja se odstranjuje tudi vodni kamen in čistijo se cevi pralnega stroja.

Po končanem pranju ponovno očisti filter, obriši gumo in pusti vrata odprta, da se boben dobro osuši. Po vsakem pranju priporočam, da se vrata pralnega stroja pusti odprta, da se boben v celoti posuši, saj s tem preprečiš pojav neprijetnih vonjav in razvoj plesni in bakterij.

Tukaj so predstavljena 3 naravna čistila in njihov postopek uporabe:

Uporaba kristalne sode

Kristala soda pomaga odstraniti vodni kamen, bakterije, ostanke pralnega sredstva in odstranjujejo neprijeten vonj v pralnem stroju. V boben pralnega stroja dodaj eno skodelico kristalne sode in zaženi program na najvišji temperaturi. Pralni stroj mora biti v času čiščenja prazen.

Uporaba citronske kisline

Odlično naravno sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna:
V boben pralnega stroja dodaj 6-8 žlic citronske kisline in zaženi stroj na najvišji temperaturi. Med čiščenjem mora biti stroj prazen, brez perila.

Uporaba sode bikarbone

Za odstranjevanje vodnega kamna, ostankov tkanin in umazanije posuj v boben pralnega stroja 150 g sode bikarbone. Zaženi stroj prazen na najvišji temperaturi. Priporočamo vsak mesec.

Ali veš:

Tekoči pralni praški na daljši rok na perilu puščajo mastno oblogo, kar škoduje ljudem, ki trpijo za raznimi kožnimi alergijami.

Ker so današnji pralni stroji varčni, seveda tudi varčujejo tudi z vodo. Če uporabljaš preveč praška in kombinacija premalo vode pomeni, da na oblačilih lahko ostajajo tudi večje količine detergenta.

Da pa s tem ne bo več težav, priporočam naravno ekološko pranje s pralnimi oreščki, saj ne puščajo nobenih oblog v pralnem stroju in nič na perilu. Skupaj z kristalno sodo dobro očistijo tvoje perilo in pralni stroj. Pranje z pralnimi oreščki ni potrebe po dodatnem mehčalcu, saj naravno mehča perilo. Če pa želiš, lahko uporabiš naravni mehčalec – alkoholni kis in po želji dodaš še par kapljic tvojega najljubšega eteričnega olja.