fbpx

Soda bikarbona je zaradi svoje večnamenske uporabe nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Učinkovito naravno čistilo za vse,  ki prisegate na čiščenje in pranje z naravnimi ter neškodljivimi gospodinjskimi izdelki. Tehnična soda bikarbona je uporabna povsod doma, v delavnici ali na vrtu. Je preprost ekonomičen izdelek z neskončno listo uporabnosti.

Skupaj z podjetjem Ecodis smo izbrali kar nekaj receptov, kako lahko svoj dom očistiš brez toksičnih kemičnih čistil. Prijazno do nas in do narave. (Avtorsko zaščiteno)

POMIVANJE POSODE

Pomivalni stroj:
– Pred začetkom pranja potresi sodo bikarbono na posodo. To preprečuje neprijetne vonjave in zmanjšuje količino pomivalnega sredstva ter odstranjuje vodni kamen.

Ročno pomivaje posode:
– Zmešaj beli alkoholni kis, sodo bikarbono in vodo.
– Madeži od kave ali čaja – namoči gobico v sodo bikarbono in normalno očisti madeže.

ČIŠČENJE TKANIN IN PRANJE PERILA

Mehčalec za perilo: posuj ¼ kozarca sode bikarbone in nalij ¾ kozarca vode v prekat pralnega stroja, ki je namenjen za mehčalec perila.

Odstranjevalec madežev: namoči perilo za nekaj ur v vedro z vročo vodo v katero dodaš 1 kozarec sode bikarbone. Nežno izperi perilo in ga normalno operi v pralnem stroju.

NARAVNA EKOLOŠKA SODA BIKARBONA

Čiščenje preproge: za čiščenje in nevtraliziranje vonjav posuj nekaj sode bikarbone in jo z gobico vtri v preprogo. Pusti delovati vsaj 1 uro. Po končanem času preprogo dobro posesaj.

Naravno belilo za perilo: posuj nekaj sode bikarbone v boben pralnega stroja skupaj z oblačili.

Čiščenje pralnega stroja: za odstranjevanje vodnega kamna, ostankov tkanin in umazanije posuj v boben pralnega stroja 150 g sode bikarbone. Zaženi stroj prazen na najvišji temperaturi. Priporočamo vsak mesec.

GOSPODINJSKA ČISTILA

Pomivanje tal: 2 žlici sode bikarbone skupaj z 2 l tople vode.

Čiščenje umivalnikov, pečic in rezalnih desk: naredi pasto iz 3 žlice sode in malo vode, ter z gobico nanesi na površino, očisti in temeljito izperi. Ali naredi čistilo: 250 ml sode in 50 ml vode.

Naravni osvežilec zraka: 1 žička sode, 2 kozarca vode (približno 500 ml) in ena ali dve žlički limoninega soka. Namesto limoninega soka, lahko dodaš par kapljic svojega najljubšega eteričnega olja.

Čiščenje cevi in zmašeni odtoki: Zmešaj 250 ml sode in 250 ml soli. Posuj v odtok in čez prelij 250 ml alkoholnega kisa. Počakaj 20 minut in nato v odtok zlij vročo vodo.

Čiščenje pečice: Zmešaj sodo bikarbono z vodo, da se naredi pasta. Pasto namaži po pečici in pusti stati 12 ur. Očisti pečico z gobico namočeno v milo.

Čiščenje avta: posuj nekaj sodo po sedežih in pusti nekaj časa delovati. Nato nežno očisti sedeže z krtačo in sedeže temeljito posesaj.

Ne uporabljaj sodo bikarbono:
– Za čiščenje aluminija ( primerna pa je za čiščenje ostalih kovin).
– Ne uporabljaj pri pranju volne in svile.