fbpx

Soda bikarbona je zaradi svoje večnamenske uporabe nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Učinkovito naravno čistilo za vse,  ki prisegate na čiščenje in pranje z naravnimi ter neškodljivimi gospodinjskimi izdelki. Tehnična soda bikarbona je uporabna povsod doma, v delavnici ali na vrtu. Je preprost ekonomičen izdelek z neskončno listo uporabnosti.

Skupaj z podjetjem Ecodis smo izbrali kar nekaj receptov, kako lahko svoj dom očistiš brez toksičnih kemičnih čistil. Prijazno do nas in do narave. (Avtorsko zaščiteno)

POMIVANJE POSODE

Pomivalni stroj:
– Pred začetkom pranja potresi sodo bikarbono na posodo. To preprečuje neprijetne vonjave in zmanjšuje količino pomivalnega sredstva ter odstranjuje vodni kamen.

Ročno pomivaje posode:
– Zmešaj beli alkoholni kis, sodo bikarbono in vodo.
– Madeži od kave ali čaja – namoči gobico v sodo bikarbono in normalno očisti madeže.

ČIŠČENJE TKANIN IN PRANJE PERILA

Mehčalec za perilo: posuj ¼ kozarca sode bikarbone in nalij ¾ kozarca vode v prekat pralnega stroja, ki je namenjen za mehčalec perila.

Odstranjevalec madežev: namoči perilo za nekaj ur v vedro z vročo vodo v katero dodaš 1 kozarec sode bikarbone. Nežno izperi perilo in ga normalno operi v pralnem stroju.

NARAVNA EKOLOŠKA SODA BIKARBONA 

Čiščenje preproge: za čiščenje in nevtraliziranje vonjav posuj nekaj sode bikarbone in jo z gobico vtri v preprogo. Pusti delovati vsaj 1 uro. Po končanem času preprogo dobro posesaj.

Naravno belilo za perilo: posuj nekaj sode bikarbone v boben pralnega stroja skupaj z oblačili.

Čiščenje pralnega stroja: za odstranjevanje vodnega kamna, ostankov tkanin in umazanije posuj v boben pralnega stroja 150 g sode bikarbone. Zaženi stroj prazen na najvišji temperaturi. Priporočamo vsak mesec.

GOSPODINJSKA ČISTILA

Pomivanje tal: 2 žlici sode bikarbone skupaj z 2 l tople vode.

Čiščenje umivalnikov, pečic in rezalnih desk: naredi pasto iz 3 žlice sode in malo vode, ter z gobico nanesi na površino, očisti in temeljito izperi. Ali naredi čistilo: 250 ml sode in 50 ml vode.

Naravni osvežilec zraka: 1 žička sode, 2 kozarca vode (približno 500 ml) in ena ali dve žlički limoninega soka. Namesto limoninega soka, lahko dodaš par kapljic svojega najljubšega eteričnega olja.

Čiščenje cevi in zmašeni odtoki: Zmešaj 250 ml sode in 250 ml soli. Posuj v odtok in čez prelij 250 ml alkoholnega kisa. Počakaj 20 minut in nato v odtok zlij vročo vodo.

Čiščenje pečice: Zmešaj sodo bikarbono z vodo, da se naredi pasta. Pasto namaži po pečici in pusti stati 12 ur. Očisti pečico z gobico namočeno v milo.

Čiščenje avta: posuj nekaj sodo po sedežih in pusti nekaj časa delovati. Nato nežno očisti sedeže z krtačo in sedeže temeljito posesaj.

Ne uporabljaj sodo bikarbono:
– Za čiščenje aluminija ( primerna pa je za čiščenje ostalih kovin).
– Ne uporabljaj pri pranju volne in svile.

Izbira naravnih in okolju prijaznih izdelkov za čiščenje zaščitiš sebe in svojo družino pred nevarnimi kemikalijami, ki jih vsebujejo komercialna čistila. Vsebujejo nevarne toksine, ki lahko dolgoročno resno škodujejo našemu zdravju in naravi. Zaščiti in ohrani naš Planet.