fbpx

Pri izbiri konvencionalnih pralnih sredstev za pranje perila običajno ne pogledamo iz česa so narejeni. Če pa že, pa večinoma ne razumemo kaj sestavine sploh pomenijo. Najbolj zanimivo pa je, da ni navedenih vseh sestavin. Zakonodaja jim dovoljuje, da jim ni potrebno navesti vseh sestavin, zaradi same zaščite blagovne znamke.

Konvencionalna pralna sredstva so narejena iz sestavin sintetičnega ali petrokemičnega izvora. Vsebujejo škodljive kemikalije, ki na dolgi rok lahko škodujejo našemu zdravju in ogrožajo naravno okolje vodnih ekosistemov.

Ko operemo oblačila, nekaj detergenta ostane tudi na oblačilih. Oblačila so prevlečena z belilnimi sredstvi, optičnimi bleščicami, toksičnimi kemikalijami, ki razgrajujejo vlakna oblačil in razbarvajo barvo tkanin. Takšna oblačila pridejo v stik z našo kožo. Toksini prehajajo v našo kožo, tudi v limfni sistem in naprej do krvnega obtoka.

Škodljive kemikalije so pogosti vzroki za ekceme, dermatitise, kožne izpuščaje, razne alergije, pojave rdečice in srbečice, težave z dihanjem, motenje hormonskega sistema, reproduktivnih organov… Tudi z vdihavanjem jih dobimo v naše telo.

Najbolj zaskrbljujoče pa je, da so naši otroci izpostavljeni vsem tem toksinom. Njihova koža je tako nežna, ranljiva, občutljiva in še toliko bolj hitreje dovzetna. Kaj res rabimo to?

Večina komercialnih pralnih sredstev je sestavljenih iz sulfatov, klora, fosfatov, fenolov, ftalatov, formaldehidov, petro-kemikalij, parfumov, belil in še in še. Lista neštetih kemikalij, mešanih pod enim imenom. Preberi in še enkrat prosim preberi sestavine pralnih sredstev. Sami lahko prebrskamo, kaj naš detergent vsebuje. Bodimo ozaveščeni!

SINTETIČNE DIŠAVE IN PARFUMI
Kombinacija številnih sintetičnih kemikalij. Dišava, ki jo vonjamo, da bomo verjeli, da so naša oblačila čista, ker »dišijo čisto«. Izdelane so večinoma iz nafte in so razvrščene kot hormonski motilci in dražijo kožo ter dihala.

PENILNA SREDSTVA
Pena, ki jo vidimo pri večini pralnih sredstev, je zaradi umetnih penilnih sredstev. Pena popolnoma nič ne vpliva na učinkovitost pranja oblačil.

OPTIČNI BELILCI
Neverjetno, ampak resnično. Trik kako lahko belo perilo izgleda še bolj belo. Optični belilci so sintetične kemikalije, ki preoblikujejo UV svetlobo (izboljša modro svetlobo in zmanjša količino rumene svetlobe) in nas preslepi, da je belo perilo videti še bolj belo, čistejše in svetlejše, čeprav ni.

NATRIJEV LAURIL SULFAT (SLS)
Natrijev lauril sulfat je povezan z draženjem kože in oči. Izdelava le-teh vodi tudi do zelo toksičnega in rakotvornega stranskega produkta, imenovanega 1,4-dioksan.
Določeni detergenti kot so ekološki, uporabljajo rastlinsko pridobljen SLS, ker kdo pa želi nafto v svoji pralnici??

UMETNA BARVILA
Ne služijo nobenemu pomenu. Preprosto dodani zaradi estetskega izgleda..

BELILO
Izjemno toksičen in nevaren, saj lahko povzroči poškodbe oči, sproži različne kožne alergije in reakcije astme.

OGROMNO TESTIRANJ NA ŽIVALIH
Koliko živali je pretrpelo in koliko jih bo še zaradi vedno novih sintetičnih pralnih izdelkov.

MI BI TEMU REKLI ZAČARANI KROG

 

KAKO SE LAHKO IZOGNEMO TER SEBI IN OKOLJU NAREDIMO DOBRO?

Odloči se za svoje zdravje in za varovanje okolja in izberite naravne detergente za pranje perila, ki so certificirano ekološki. Vedno več je pestre ponudbe na trgu.

V naši trgovini pa boste našli edini detergent za pranje perila, ki raste na drevesih. Bolj zeleno od tega ni. To kar vidiš, to dobiš! Ekološko gojeni, ne ogrožajo naravno okolje rastlin in živali. Drevesa rastejo v svojem naravnem okolju. Nobenih testiranj na živalih. Etično proizvedeni, pomeni da je poskrbljeno za delovno okolje ljudi.
Mi smo izredno navdušeni nad njimi. Neverjetna moč narave. So zelo učinkoviti in perilo je po pranju sveže in čisto ter brez umetnih vonjav ter hlapov škodljivih kemikalij. 

Odločitev je v rokah kupca!