fbpx

TOP 7 sobnih rastlin, ki čistijo zrak v našem domu

Večino svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka izredno pomembna. Zrak, ki ga dihamo v zaprtih prostorih ima neposredni učinek na naše zdravje.

Pohištvo, oblazinjeno pohištvo, sintetični gradbeni materiali, čistilna sredstva in tudi naše preproge oddajajo različne strupene kemikalije. Te kemikalije lahko dosežejo do 90 odstotkov onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih tudi lahko povzročajo bakterije, plesni ter cvetni prah. V zraku je veliko strupenih plinov, med drugim trikloretilen, formaldehid, benzen, ksilen in amonijak.

Leta 1989 je NASA ugotovila, da lahko sobne rastline absorbirajo škodljive strupe iz zraka, zlasti v zaprtih prostorih z majhnim pretokom zraka. Poimenovali so jih  “naravni sistem za podporo življenju”. In kako deluje?

Rastline absorbirajo delce iz zraka skupaj z ogljikovim dioksidom, ki ga s fotosintezo predelajo v kisik. Ampak to ni vse – mikroorganizmi, povezani z rastlinami, so prisotni v zemlji in ti mikrobi so tudi odgovorni za velik del čiščenja.

Namesto da posegamo po umetnih čistilcih zraka, dajmo možnost rastlinam, ki bodo na naraven način očistile dom. Poleg tega so stroškovno ceneje ter na nas delujejo izjemno terapevtsko.

Spodaj smo združili TOP 7 rastlin (na podlagi raziskave NASA). Svetujejo, da imamo doma eno sobno rastlino na vsakih 10 kvadratnih metrov prostora. Pred nakupom, se pozanimaj ali so primerne za hišne ljubljenčke.

1. Krizantema (Chrysanthemum morifolium)

NASA jo je uvrstila na prvo mesto vseh rastlin, ki čistijo zrak. Krizantema je gosta rastlina, ki bujno cveti in ima različne barve cvetov – bele, oranžne, rumene, rdeče, rožnate ali lila barve. Cvetijo od poletja do pozne jeseni, odvisno od sorte. Ko cveti čisti zrak.

Odstranjuje iz zraka amonijak, benzen, formaldehid in ksilen.

2. Zlati potos (Epipremnum aureum)

Ena izmed najbolj učinkovitih naravnih čistilcev zraka v zaprtih prostorih za odstranjevanje škodljivih toksinov. Je privlačna in izredno nezahtevna rastlina, saj jo lahko postaviš kamorkoli. A pazi, ta rastlina mora biti nedosegljiva mačkam in psom. Postavi jo nekam, kjer jo tvoj hišni ljubljenček ne bo moral doseči 😊

Odstranjuje iz zraka: formaldehid, ksilen, toluen, benzen, ogljikov monoksid in drugo

3. Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum vittatum)

Nezahtevna rastlina, zaradi česar je odlična izbira za začetnike ali pozabljive lastnike 😉 Zelenčica je trdoživa sobna rastlina, ki ne potrebuje veliko toplote, svetlobe in vlage. Njeni upognjeni tanki listi spominjajo na pajkove noge, zato ji ponekod rečejo tudi pajkovka.

Odstranjuje iz zraka: formaldehid in ksilen.

4. Zmajevka (Dracaena)

Zelena in pisana listnata pokončna rastlina. Večina dracen najbolje uspeva na senčnem mestu. Če imaš doma psa ali mačko, potem bo morda bolje da izbereš katerokoli drugo rastlino, saj veljajo izredno toksične za mačke ali pse.

Odstranjuje iz zraka: benzen, formaldehid, trikloretilen in ksilen

5. Spatifil (Spathiphyllum)

Prečudovita rastlina, ki krasi tudi naš dom. Spatifil cveti večino poletja in ima lepe bele cvetove. V cvetovih je prisoten tudi cvetni prah in ni primerna za ljudi, ki so alergični nanj. Rada ima polsenčno stran. Je ena izmed močnih odstranjevalcev toksinov iz zraka v zaprtih prostorih.

Odstranjuje iz zraka: amoniak, benzen, formaldehid in trikloretilen

6. Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)

V slovenskih domovih zelo pogosta in poznana po svoji trpežnosti. Navadno uspeva tam, kjer druge rastline ne rastejo. Je izjemno dekorativna in neuničljiva rastlina.

Odstranjuje iz zraka: benzen, formaldehid, trikloretilen in ksilen

7. Zelena praprot (nephrolepis exaltata bostoniensis)

Listi so svetlo ali temno zeleni, pernato deljeni in dolgi 45 – 100 cm. Postavimo jo na svetlo mesto, stran od prepiha.

Odstranjuje iz zraka: formaldehid in ksilen