fbpx

PLASTIKA ZA ENKRATNO UPORABO

Plastični izdelki za enkratno uporabo se uporabijo samo enkrat, preden se jih zavrže.
Vsako leto proizvedemo približno 300 milijonov ton plastike, polovico od teh pa so plastični izdelki za enkratno uporabo. Večina teh izdelkov se ne reciklira.

Plastika, ki je proizvedena na osnovi nafte ni biorazgradljiva in jo je težko reciklirati, zato običajno pristane na odlagališčih, kjer se jo pokoplje ali pa celo pride v reke in naprej do morja. Poleg tega izredno ogroža okolje in živali. Saj traja par stoletij da se razgradi in v procesu razgradnje sprošča strupene kemikalije na osnovi katerih je bila proizvedena.

Mi odločamo kot kupec kaj se bo prodajalo na policah in noben drug! Če nehamo kupovati plastiko za enkratno uporabo, bodo proizvajalci prisiljeni narediti spremembo ali pa jo celo ukiniti. Karkoli kupuješ, podpiraš. Zato kupujmo odgovorno ter nam in okolju prijazno 😊

PLASTIČNE SLAMICE

Zakaj se odpovedati plastičnim slamicam?

Saj je samo malo plastike, kajne? Toda te majhne slamice po celem svetu uporabimo dnevno okoli 500 milijonov. Mala razvada, ki stane veliko. Slamice so premajhne, da bi jih lahko enostavno reciklirali. Tako postanejo smeti – na odlagališčih ali preidejo v reke in v oceane. So ene izmed največjih onesnaževalcev naših plaž in oceanov. Povzročajo onesnaževanje okolja in pogin mnogih živali. Veliko slamic je narejenih iz polistirena, iste plastike, ki izdeluje ekspandirano polistirensko peno – bolj znano kot “stiropor.

Kako se odpoveš?
– Restavracija ali lokali: naročilo pijače brez slamice.
– Trgovina: odpovej se nakupu malih sokov ali mlečnih napitkov v tetrapakih, ki vsebujejo priloženo slamico.
– Praznovanje rojstnih dni ali priprava zabave: pijače brez slamice

Če jih obožuješ in se jim ne moreš odpovedati, kaj je potem ekološka alternativa?
Bambusove slamice, ki jih imamo v ponudbi tudi v naši trgovini.

Zaščiti in ohrani naš Planet!