fbpx

Plastični izdelki za enkratno uporabo se uporabijo samo enkrat, preden se jih zavrže.
Vsako leto proizvedemo približno 300 milijonov ton plastike, polovico od teh pa so plastični izdelki za enkratno uporabo. Večina teh izdelkov se ne reciklira.

Plastika, ki je proizvedena na osnovi nafte ni biorazgradljiva in jo je težko reciklirati, zato običajno pristane na odlagališčih, kjer se jo pokoplje ali pa celo pride v reke in naprej do morja. Poleg tega izredno ogroža okolje in živali. Saj traja par stoletij da se razgradi in v procesu razgradnje sprošča strupene kemikalije na osnovi katerih je bila proizvedena.

Mi odločamo kot kupec kaj se bo prodajalo na policah in noben drug! Če nehamo kupovati plastiko za enkratno uporabo, bodo proizvajalci prisiljeni narediti spremembo ali pa jo celo ukiniti. Karkoli kupuješ, podpiraš. Zato kupujmo odgovorno ter nam in okolju prijazno 😊

SADJE, ZELENJAVA IN PRIPRAVLJENE JEDI ZAVITE V PLASTIČNO EMBALAŽO

Zakaj se odpovedati živilom, ki so pakirane v plastično embalažo?

Sadje in zelenjava brez plastične embalaže se lepo opere, očisti in ima po naravi svojo naravno zaščitno »embalažo«.
Plastična embalaža lahko seveda podaljšuje rok uporabnosti. Toda stroški, ki nastanejo pri tem, so zelo visoki, tako za nas, kot za okolje. Ko pridemo domov, takšna embalaža v parih minutah pristane v smeteh. Poleg tega oddaja škodljive kemikalije, ki se posledično prenesejo na živila. Katerim izdelkom se izogniti?

Sadje in zelenjava pakirana v plastičnih vrečkah.

Sadje in zelenjava pakirana v plastičnih posodicah.

Pripravljene jedi ( solata, narezano sadje, sendviči, mini kosila itd.) v plastičnih kozarcih in posodicah.

Vsi imamo radi udobje in želimo prihraniti čim več časa. Ampak to naše udobje in čas ima ogromne škodljive posledice na naravo.

Kakšna je ekološka alternativa?

Kupovanje v trgovinah
Poskusi se izogniti sadju in zelenjavi, ki je pakirana v plastiko za enkratno uporabo ( jabolka, kumare, krompir, korenje, pripravljene solate, gozdni sadeži, narezano sadje…). Če se želiš popolnoma izogniti plastični embalaži, potem vzemi s seboj naše čudovite bombažne vrečke različnih velikosti in nakupuj sadje, zelenjavo ter kruh brez odpadkov ter brez nepotrebne plastike in papirnatih vrečk. 

Organske bombažne vrečke za večletno uporabo.

Kupovanje na tržnici
Če se želiš izogniti vsej tej plastični embalaži, potem priporočam obisk lokalne tržnice. Ponujajo svežo in lokalno pridelana hrana, ki ni pripotovala pol Zemlje, da je prišla na trgovinske police. Saj taka hrana vsebuje konzervanse, ki so potrebni za skladiščenje, da ostane dlje časa »sveža«. Podpiraš lokalne kmete in pridelovalce. Veš od kod je hrana prišla in z uživanjem domače pridelane hrane poskrbiš za svoje zdravje in pomagaš pri zmanjševanju ogljičnega odtisa v okolju. Poleg tega pa prihraniš denar, saj kupiš direktno od proizvajalca.